Udržitelný požitek z kávy

Málokterá firma se už v dnešní době obejde bez nabídky kvalitní kávy. Ať už při jednání se zákazníkem, s obchodním partnerem, během pracovní přestávky, v kanceláři nebo ve firemních jídelnách. Tady všude hraje káva důležitou roli. Káva je velmi ceněná plodina a poptávka po ní se celosvětově neustále zvyšuje.  Zároveň však dochází ke změnám klimatu, které způsobují úbytek kávových plantáží a ohrožují produkci kávy. V době klimatických změn, úbytku přírodních zdrojů a rostoucí chudoby by se firmy měly snažit, aby příštím generacím zanechaly svět, ve kterém budou moci i nadále žít kvalitní život. Pojďme se společně podívat na to, co se skrývá za trvale udržitelnou kávou.

Odpovědné pěstování kávy: aromatická zrnka z kávového pásu

Vezměme to pěkně od začátku. Jak už jsme popisovali v minulých článcích, země poblíž rovníku, které nabízejí nejlepší podmínky pro pěstování kávy, se nazývá kávový pás. Ze zhruba 60 druhů kávovníků se pěstují zejména dva: Coffea Arabica a Coffea Robusta. Zrna kávy Arabica mají plnou, ovocitou chuť, zatímco zrna kávy Robusta přináší spíše zemitou a ořechovo-čokoládovou chuť.

Vzhledem ke speciálním podmínkám, které kávovník pro svůj růst potřebuje, se mu daří hlavně ve Střední a Jižní Americe, Střední Africe, Indonésii, Indii nebo Vietnamu. Klima je zde vyrovnané a teplé, přičemž pravidelné srážky mezi 1 500 a 2 000 ml ročně zajišťují dobré podmínky pro pěstování kávy. Kávovníky jsou velmi citlivé na výkyvy počasí a změny klimatu jim bohužel vůbec nesvědčí. Někteří producenti kávy podnikají aktivní kroky k tomu, aby snížili negativní dopady na životního prostředí a následky změn klimatu. Investují do vzdělávacích programů pro farmáře, ochrany přírody a spolupracují s organizacemi jako je například Rainforest Alliance nebo Fairtrade.

Pečeť udržitelné kvality

Pro mnoho milovníků kávy je v dnešní době důležitá nejen chuť, ale i udržitelnost pěstování a následného konzumování kávy. Udržitelnost bychom mohli definovat jako soubor ekonomických, ekologických a sociálních podmínek. To, jestli byla káva udržitelně pěstovaná zjistíme většinou díky certifikaci uvedené na obale. Certifikaci udržitelnosti kávy udělují nezávislé instituce, které zaručují jasnou shodu s odpovědnými postupy, které zaručují respekt k přírodě, lidem a k celé planetě. Níže se na ty nejznámější certifikace kávy podíváme blíže.

BIO

Bio certifikace zastupuje udržitelné zemědělství v souladu s přírodou. Ekologické zemědělství je přátelské k životnímu prostředí a vyznačuje se například využíváním přírodních hnojiv a blahodárných organismů, díky čemuž se půda udržuje neustále v přirozeně úrodném stavu. Pěstování má tak co nejmenší dopad na životní prostředí. Navíc tato metoda pěstování pomáhá udržovat biodiverzitu a zachovávat zásoby přírodních surovin.

FAIR TRADE

Logo Fair trade je symbolem spravedlivého obchodování, jehož cílem je zlepšení životních a pracovních podmínek malopěstitelů z pěstitelských zemí. V rámci spravedlivého obchodu je především stanovena minimální cena pro malopěstitele a prémie určená pro společné projekty. Fair trade navíc podporuje dlouhodobě udržitelné metody pěstování plodin. Nezávisle udělovaná certifikace Fair trade je zárukou toho, že tento produkt splňuje mezinárodní standardy spravedlivého obchodu.

RAINFOREST ALLIANCE

Rainforest Alliance usiluje o ochranu citlivých ekosystémů, jako je fauna a flóra, a podporuje udržitelné obdělávání zemědělských ploch. K tomu patří také přiměřené životní a pracovní podmínky pro pěstitele kávy a jejich rodiny. U produktů se zelenou žábou si můžete být jistí, že byly vyrobeny ekologickým a společensky odpovědným způsobem. Káva certifikovaná Rainforest Alliance je káva z udržitelného pěstování, která zaručuje sociálně spravedlivé a bezpečné pracovní podmínky pro pěstitele kávy.

UTZ

Ekonomická udržitelnost se u výrobků vyznačuje certifikací UTZ. Tuto značku mohou nést pouze produkty, které se zavázaly k místním pěstitelům kávy a jejich rozvoji. Školení pěstitelů kávy pomáhají zvyšovat výnosy z pěstování plodin, rozšiřovat znalosti o ochraně životního prostředí, řízení podniku a podporovat dodržování bezpečných pracovních podmínek.

 

Udržitelná spotřeba kávy

Spotřeba kávy s sebou nese i mnoho dalších faktorů, které ovlivňují životní prostředí a na to bychom při její konzumaci neměli zapomínat. Jedním z těchto faktorů je například odpad. Pokud nabízíme filtrovanou kávu nebo kávu z automatického, popřípadě pákového kávovaru, tak je nakládání s kávovým odpadem poměrně jednoduché. Mletá káva a filtry jsou většinou biologicky rozložitelné, a proto je lze snadno likvidovat spolu s organickým odpadem. Pokud se zamýšlíte nad tím, jak kávovou sedlinu dále využít, tak si neváhejte přečíst náš starší článek „Káva bez odpadu aneb co s lógrem“. Zádrhel vzniká u recyklace kávových kapslí nebo jednorázových kelímků na nápoje s sebou. V dnešní době jsou už ale možnosti, které nám nabízí udržitelnou konzumaci kávy, obzvláště pokud si vybereme ty správné produkty. Například u pohodlných, ale ekologicky často kritizovaných kávových kapslí. Dnes už existují kapsle z biologicky odbouratelných materiálů nebo kapsle, které můžeme používat díky jejich doplňování opakovaně. Tímto způsobem lze tak kávu v kapslích užívat udržitelně a nezatěžovat životní prostředí.

Stejně jako kávové kapsle jsou nápoje do jednorázového kelímku považovány za nápoje s negativním dopadem na životní prostředí. Jedná se však pouze o případ, pokud používáme klasické jednorázové kelímky. Ty už ale v dnešní době můžeme nahradit tzv. eko kelímky nebo opakovaně použitelnými kelímky z prověřených materiálů. Eko kelímky jsou vyrobeny z rostlinných materiálů, které mají nízkou uhlíkovou stopu a jsou navrženy tak, aby mohly být komerčně kompostovány spolu s potravinovým odpadem. Pokud ale nabízíme možnost využít opakovaně použitelné kelímky, je hora vznikajících odpadků rychle pryč. Opakovaně použitelné kelímky nám zároveň nabízí zajímavou prezentační plochu k marketingovým účelům a podpoře značky společnosti.

Inspirujte se naší nabídkou udržitelně pěstované kávy, kávovými doplňky a vneste udržitelnost do vašeho každodenního života. S Tchibo Coffee Service najdete toho pravého partnera, který bude dokonale vyhovovat vám i celé společnosti.

 

Zdroj: https://www.tchibo-coffeeservice.de/ratgeber/