Káva bez odpadu aneb co s lógrem

Stále více si uvědomujeme dopady našeho žití na životní prostředí a přírodu. Narůstající množství odpadu se v dnešní době stává velkým problémem. A poté, co jsme všichni strávili téměř rok doma a viděli na vlastní oči kolik odpadu denně, týdně vyprodukujeme, jsme se možná častěji zamýšleli nad tím, jak můžeme odpad recyklovat a zmírnit tak jeho vliv na životní prostředí. Je to velké téma, které tady teď nevyřešíme, ale i malé kroky se počítají. Pojďme se podívat, jak můžeme recyklovat kávovou sedlinu nebo lidově řečeno lógr.

Asi nikdy jsme nevypili doma tolik kávy, jako letos během lockdownu. A také jsme asi nikdy nevytvořili tak obrovské množství kávové sedliny, kterou jsme nevědomky vyhazovali do koše, aniž bychom se zamysleli, jestli se nedá využít jinak…  A tím i recyklovat.

1. Hnojivo na zahradu

Ne všechny druhy půdy obsahují potřebné živiny, které rostliny využívají pro svůj růst. Je proto dobré pravidelně půdu vyživovat – hnojit. Kávový lógr obsahuje klíčové živiny – draslík, hořčík a další minerální látky. Navíc vylepšuje strukturu půdy – díky němu bude provzdušněná, propustnější a lépe zadrží i absorbuje vodu. Kávová sedlina pomáhá rostlinám nejen růst, ale přitahuje žížaly, které jsou skvělé pro kypření půdy a vytváření kompostu. Jednoduše stačí nasypat použitou kávovou sedlinu na hlínu kolem rostliny a nechat ji působit. Nebo můžeme smíchat 60 g kávové sedliny s teplou vodou a rozprašovačem jemně rostliny postříkat. Vytvoříme tak pro rostliny výživnou mlhu.

2. Kompost

Spolu s rostlinným odpadem z kuchyně je kávová sedlina ideální pro vytvoření kompostu a kompostování je skvělý způsob, jak si vytvořit vlastní hnojivo na rostliny. Místo vyhození zbytků do odpadkového koše je vložíme na kávovou sedlinu do kompostovací nádoby nebo na venkovní kompost a necháme přírodu pracovat. Z vlastního bioodpadu tak získáme to nejkvalitnější hnojivo. Doporučujeme dávat na kompost nebo do kompostéru již usušenou kávovou sedlinu, aby nevznikaly plísně a celý kompost nám tak nezplesnivěl!

3. Odpuzovač hmyzu

Pěstujeme okrasné rostliny nebo zeleninu a neustále nám ji okusují hlemýždi a slimáci? Nabízíme řešení. Kávová sedlina vytváří ochranu a je méně škodlivá než používaná sůl. Jednoduše rozházíme kávový lógr kolem rostlin a vytvoříme z něj hranici nebo široký pás. Šneci a slimáci se v lógru neradi plazí, takže použitá káva ochrání naše rostliny, a ještě dodá půdě potřebné živiny. V létě můžeme kávovou sedlinu využít i jako odpuzovač komárů nebo octových mušek. Stačí rozdělit kávovou sedlinu do menších misek, rozmístit v prostoru a lógr otravný hmyz odpudí.

4. Pohlcovač pachů

Tento tip nelze nazvat jinak, než geniální!  Káva absorbuje a eliminuje nepříjemné pachy jak ve formě kávového zrna, tak jako lógr. Použitou kávovou sedlinu tak můžeme využít na pohlcení pachu, pokud máme například v ledničce něco nelibě vonícího. Jednoduše umístíme misku s mletou kávou do ledničky a necháme několik hodin působit. A právě toto je důvod proč bychom měli vždy uchovávat čerstvou zrnkovou kávu v uzavřené nádobě, aby neabsorbovala nežádoucí pachy a neovlivňovala výslednou chuť kávy. Ale o tom je zase úplně jiný článek 🙂

5. Kávový peeling

Jak už jsme si řekli, kávová sedlina obsahuje mnoho prospěšných látek, které mohou vyživit nejen půdu, ale dokonce i naši pokožku. Dalším tipem pro využití lógru tak může být příprava pleťového peelingu. Smícháme usušenou kávovou sedlinu s olivovým nebo kokosovým olejem, přidáme trochou cukru, vše zamícháme a naneseme na pokožku. Pleťový peeling necháme několik minut působit a následně opláchneme. A pak už se jen nestačíme divit při pohledu do zrcadla 🙂

Máte i vy nějaký svůj osvědčený tip na využití kávového lógru? Napište nám a podělte se o nápady!