Jaké je tajemství skladování zrnkové kávy?

Jak kávu skladovat, aby byla čerstvá a voňavá? Ať už připravujeme kávu doma, v kanceláři, v kavárně, restauraci či hotelu musíme vědět, jak se o kávová zrnka starat a jakou péči jim věnovat, aby naše káva byla vždy lahodná a čerstvá. Káva je totiž velmi choulostivou komoditou a často díky okolním vlivům ztrácí své aroma a čerstvost. Přinášíme proto pár osvědčených tipů na to, jak kávu skladovat.

Pozor na oxidaci, světlo a vlhkost!

Při nesprávném uchovávání kávy může vlivem kyslíku dojít k její oxidaci. Oxidace způsobí rychlejší stárnutí zrn nebo jejich zatuchlost, což značně sníží čerstvost a kvalitu kávy. Oxidace však nemusí být jediným faktorem, který praženou kávu poškuzuje. Dalšími vlivy, na které musíme při skladování kávy brát ohled je také světlo, vlhkost nebo výkyvy teplot.

  • Světlo a sluneční svit urychlují rozklad látek v zrnku, které tak rychleji stárne.
  • Vlhkost v kávě snižuje její schopnost předat svou charakteristickou chuť a aroma do výsledného nápoje.
  • Výkyvy teplot – přílišné horko nebo zima – mohou zapříčinit ztrátu kávového aroma, urychlit proces oxidace nebo mohou způsobit žluknutí kávových zrn.

V hlavní roli obal

Kvalitní obal udrží zrnka déle čerstvá. Obal chrání kávu před okolními pachy, kyslíkem, vlhkostí a světlem. Oblíbené jsou zejména obaly z 2 až 3 vrstev, většinou kombinace plastu a hliníku nebo laminované obaly. Většina zrnkových káv se dodává v neprůhledných sáčcích s jednosměrným ventilem. Jednosměrný ventil zajišťuje, že oxid uhličitý, který po upražení kávy uvolňují kávová zrna, může bez problému unikat ze sáčku. Zároveň se nám ale dovnitř nedostane kyslík, který způsobuje oxidaci a následné poškození kávových zrn. Káva je většinou balena v ochranné atmosféře dusíku, což brání zvětrávání a předčasnému stárnutí kávy. Čerstvost a aroma kávy je tak uchována po delší dobu.

Skladování není věda

Po otevření sáčku s kávovými zrnky musíme co nejdříve zajistit vhodný způsob jejich uskladnění. Protože ve chvíli, kdy balíček s kávou otevřeme, začíná káva vlivem kyslíku rychle stárnout a ztrácí na čerstvosti.

Nabízí se nám dvě možnosti skladování.

  • Zrnkovou kávu můžeme nechat v původním obalu s ventilem, vymačkat z ní všechen vzduch a důsledně uzavřít.
  • Kávu z otevřeného sáčku přesypeme do vzduchotěsné nádoby. Kávová zrna tak zůstanou déle čerstvá, protože k nim nebude mít kyslík přístup. V dnešní době existují vzduchotěsné nádoby s nastavitelným datem spotřeby, abychom věděli, kdy jsme kávu do nádoby uložili.

Ať už si vybereme první nebo druhý způsob ukládání kávy musíme ji každopádně skladovat v suchu a chránit ji před přímým slunečním zářením.

Důrazně nedoporučujeme uchovávání kávy v lednici! Lednice může kávu vystavit vlhkosti nebo v ní může káva natáhnout pachy některých dalších potravin a tím se výrazně ovlivní její výsledná chuť.

Kávu namelte vždy až těsně před přípravou nápoje. Namletá káva ztrácí své aroma mnohem rychleji než káva zrnková.

Jak zjistíme čerstvost kávových zrn?

Po upražení si potřebují kávová zrna chvilku odpočinout, aby se v zrnkách ustálily chemické reakce. Proto se doporučuje s kávou pracovat nejdříve za 7 – 14 dnů od jejího zabalení podle metody přípravy. Pokud si připravíme kávu pár dnů po upražení může mít kávová pěna větší množství bublinek, díky vyššímu obsahu oxidu uhličitého. Vyšší obsah oxidu uhličitého může mít vliv i na výslednou chuť kávy. Pokud ale nemáme originální obal od kávy nebo na něm není vyznačené datum upražení kávy, nejsnadnější způsob, jak zjistíme, že je káva čerstvá je pouhým pohledem. Zrnka by měla mít mírný lesk na povrchu, díky uvolňujícím se olejům a měla by především krásně vonět. Pokud je vůně kávy slabá, zrnka už začínají stárnout.

Méně je někdy více…

Ať už používáme tradiční pákový nebo automatický kávovar, doporučujeme plnit násypky na kávu pouze množstvím zrnek potřebných jen na dobu provozu. Lepší je dosypávat častěji, ale menší množství. Káva bude díky tomu čerstvější a chutnější. V násypce já káva vystavena vzduchu i světlu. Nenechávejme proto zrnka v násypce přes noc a nová zrna doplňujeme každé ráno. Na konci každého pracovního dne musí být kávovar a veškeré příslušenství včetně násypky důkladně vyčištěno a zbaveno veškerého kávového oleje, zbytků kávy nebo jiných nečistot.

Jedině správnou péčí o kávovar a kávová zrna můžeme pokaždé servírovat kávu té nejlepší kvality!