Jaká je vaše oblíbená káva?

Přemýšleli jste někdy, jakou kávu si objednáváte nejčastěji? Stalo se už samozřejmostí, že si kávu vybíráme podle naší chuti a chceme ji přesně podle našich představ. Ať už si ale vybereme kávu světle nebo tmavě praženou, větší či menší, silnější nebo slabší, přidáme do ní mléko, rostlinné mléko, zmrzlinu nebo třeba sirup, víme přesně, jak má ten, který typ kávy vypadat? A jak chutnat? A zda dostáváme kávu správně připravenou? Proto jsme tu pro vás, abychom vám poradili a vysvětlili, co se, za kterým názvem kávy skrývá.

Vezmeme to popořádku a pěkně od začátku…

ESPRESSO

Espresso je vlastně základní stavební kostka dalších druhů kávových nápojů. Tato krátká, ale chuťově intenzivní káva pochází z Itálie. Vzniká mletím přibližně 71 kávových zrnek nebo 8-10 g kávy. Malé množství horké vody je poté pod tlakem protlačeno mletou kávou, aby se vytvořilo 25-35 ml lahodné kávy s cremou na povrchu. Espresso natéká zhruba 20-30 vteřin. Crema je krémová pěna karamelové barvy na povrchu espressa. Crema nám může o espressu napovědět hodně, třeba jak je káva extrahovaná nebo jak čerstvá byla kávová zrnka před namletím. I když je espresso takový malý „panák“ kávy, správný šálek by měl mít okolo 60-90 ml, naplněný zhruba do poloviny. Espresso se rychle připravuje a také by se tak mělo pít.

FLAT WHITE

V současnosti nejčastější objednávka v kavárně. V podstatě to vypadá jako nesmysl, ale funguje to velmi dobře. Flat white je silnější káva s mlékem. Není tak intenzivní jako espresso ani tak mléčná jako cappuccino nebo caffé latte. Flat white nabízí ideální poměr kávy a mléka. Tento nápoj pochází z Austrálie a z Nového Zélandu. Připravuje se z dvojité dávky espressa (16-20 g kávy, extrakce 20-30 sekund s objemem 50-70 ml), doplněné horkým mlékem s vrstvou našlehaného mléka. Mléko by mělo mít pěknou mikropěnu, kterou může šikovný barista ozdobit technikou latte art. Flat white má obvykle 160-180 ml, šálek nebo sklenice by neměly být větší, jinak už pomalu vytváříme caffé latte.

CAPPUCCINO

Nevím, jaká je vaše zkušenost, ale tato kávová, mléčná specialita nikdy nezevšední a právem patří mezi kavárenské bestselery. Cappuccino je připraveno z jedné dávky espressa doplněného našlehaným mlékem se sametovou pěnou. Velikost cappuccina by se měla pohybovat okolo 150-180 ml. Konzistence nápoje by měla být příjemná na pití s ideální teplotou okolo 60 °C, abychom se při pití nespálili. Podle italské tradice by z vnější strany šálku měl vzniknout hnědý prsten podle barvy kapucínských hábitů, který vypadá jako svatozář a bílý střed, který napodobuje kapucínskou hlavu mnicha. Ve většině kaváren vám už dnes na cappuccino nakreslí pomocí techniky latte art krásný obrázek.

CAFFÉ LATTE A LATTE MACCHIATO

Káva latte má hned několik variant přípravy. První možností je caffé latte připravené do velkého šálku zhruba o objemu 250 ml. Káva se skládá z dávky espressa, doplněného teplým mlékem a na vrch ještě s vrstvou našlehaného mléka (asi 1 cm). I zde se často setkáváme s technikou latte art.

Další možností je latte macchiato. Latte macchiato se většinou podává ve vysoké sklenici zhruba o objemu 300-400 ml a připravuje se opačně. Nejdříve se do sklenice nalije našlehané mléko, do kterého se následně přidá připravené espresso. Nápoj tak ve sklenici vytvoří tři vrstvy – horké mléko, espresso, a nakonec vrstvu našlehaného mléka (2-3 cm).

U latte je důležité mít nahoře sametově mléčnou pěnu (mikropěnu). Pokud vám v kavárně naservírují nápoj, který vypadá spíše jako čaj s mlékem, není to správné caffé latte. Caffé latte si někteří rádi ochutí také dávkou sirupu. Mezi nejoblíbenější příchutě patří karamel, vanilka, lískový oříšek a slaný karamel.

AMERICANO

Americano je nejrychlejší způsob, jak zjistit, zda jsme si objednali dobrou kávu nebo ne. Doslova jde jen o espresso a horkou vodu. Americano lze připravit dvěma způsoby. Buď je do horké vody přidáno espresso a servírováno už hotové americano nebo naopak dostaneme espresso s konvičkou horké vody stranou a sami si namícháme oblíbený poměr kávy a horké vody. Americano by mělo mít nahoře pěknou cremu. To je další vodítko, jak poznáme, že je káva čerstvě namletá, protože pokud na povrchu není crema, tak zrnka rozhodně čerstvá nebyla.

Předpokládá se, že americano se zrodilo za druhé světové války, kdy američtí vojáci požádali Italy, aby jim své espresso zředili horkou vodou (protože právě na to byli z domova zvyklí) a tato varianta se ukázala být žádoucí i pro další milovníky kávy.

MOCHA

Mocha káva pochází z USA a je to něco, jako verze horké čokolády pro dospělé. Stejně jako caffé latte obsahuje i mocha káva espresso a horké našlehané mléko, ale změnou je čokoláda, často doplněné ještě čokoládovým obrázkem vytvořeným technikou latte art. Čokoláda může být mléčná, bílá nebo hořká z prášku, omáčky či sirupu. Občas najdeme místo latte art na povrchu šlehačku posypanou čokoládou nebo kakaem. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli typ mocha kávy a dostaneme kávu, čokoládu a sametově našlehané mléko v jednom šálku, je vše v pořádku.

COLD BREW

Když se řekne káva, většině z nás se vybaví horký šálek voňavé, černé kávy.  Pro nadcházející teplé, letní dny se ale hodí nabízet také cold brew kávu. Káva, která se připravuje macerováním ve studené filtrované vodě (obvykle 8-12 hodin). Tento způsob přípravy vytváří jemnou, lehce kyselou a vysoce kofeinovou kávu. Obvykle se cold brew káva podává na ledu s různými doplňky jako je mléko nebo například plátky ovoce.

Káva za studena nabízí zcela netradiční chuťový zážitek, který ale nelze uspěchat. Jedná se o nápoj, který je poněkud náročný na čas, ale tento dlouho očekávaný kávový zážitek stojí určitě za to. Existuje více způsobů, jak si připravit cold brew kávu, dočtete se o nich v některém z našich minulých článků.