Ledová káva? Ano!

Když se řekne káva, většině z nás se vybaví horký šálek hříšně voňavé, černé kávy.  Pro nadcházející teplé, letní dny se ale hodí nabízet také kávu připravenou za studena – cold brew kávu. Má ty samé povzbuzující účinky jako horká káva, ale zároveň v letním vedru příjemně osvěží.

Jak už název – cold brew – napovídá, jedná se o metodu extrahování kávy za studena, kdy během přípravy není káva vystavena žádnému působení tepla. Standardně se káva připravuje s horkou vodou a extrakce je velmi krátká. U kávy připravené metodou cold brew je krátká extrakce v horké vodě nahrazena pomalou, několikahodinovou extrakcí ve studené vodě.

Káva za studena je „IN“

Pokud už jste někdy vyzkoušeli kávu připravenou metodou cold brew víte, že má zcela jedinečnou chuť. V současnosti je příprava kávy za studena jedním z nejúspěšnějších kávových trendů v Evropě. Chuť kávy připravené metodou cold brew může být od jemné až po intenzivní v závislosti na tom, jaká káva byla použita, a především na tom, jak dlouho jsme nechali kávu extrahovat. Doporučujeme s přípravou kávy metodou cold brew nějakou chvíli experimentovat, abyste našli ideální chuťovou kombinaci v závislosti na množství mleté kávy a času extrakce. Obecně platí, že 8–12 hodin extrahování kávy stačí k tomu, aby se v chuti nápoje objevily příjemné ovocné tóny.

Cold brew káva je obecně méně hořká než tradiční filtrovaná káva a může být až o 70 % méně kyselá než káva z pákového kávovaru. Pokud však dáváte přednost silnější chuti kávy, nechte kávu extrahovat déle. Kávu připravenou za studena, která se maceruje déle než 16 hodin si obvykle užívají milovníci opravdu silné kávy. Po více, jak 16 hodinách extrakce získává nápoj sirupovou konzistenci a má silnou a výraznou vůni.  Lze říct, že výsledkem přípravy kávy metodou cold brew je jemnější chuť než u klasické přípravy s horkou vodou.

Káva cold brew chce svůj čas

Káva za studena nabízí zcela netradiční chuťový zážitek, který ale nelze uspěchat. Jedná se o nápoj, který je poněkud náročný na čas, ale tento dlouho očekávaný kávový zážitek stojí určitě za to. Existuje více způsobů, jak si připravit kávu za studena a my se teď podrobně podíváme na dva typy přípravy cold brew kávy.

  1. Toddy Cold Brew – ideální pro větší množství
  2. Coffee Gator výrobník Cold Brew – ideální pro menší množství

Toddy Cold Brew

Potřebné vybavení:

  • Toddy Cold Brew plastová nádoba s držákem 1,65 l
  • Skleněná dekantovací nádoba s víčkem
  • Plstěný filtr
  • Gumová zátka
  • Papírový filtr

Systém Toddy je časem prověřený proces přípravy kávy za studena, který podtrhuje přirozenou chuť a vůni a eliminuje hořkost spojenou s klasickou přípravou. Výsledkem této přípravy je jemná káva, která je méně kyselá, snadněji stravitelná, a přitom si zachovává svou unikátní chuť.

Proces přípravy:

  1. Plnění – Nejprve zasuňte zátku do vnějšího dna plastové nádoby; poté navlhčete plstěný filtr ve tvaru disku a vložte jej do vnitřního dna. Dovnitř nádoby vložte papírový filtr. Do filtru nasypte 340 g hrubě čerstvě namleté ​​kávy a nalijte 7 šálků vody (1,65 l vody). Kávovou směs jemně zamíchejte lžičkou nebo špachtlí, aby se zajistila správná nasycenost. Pevně ​​zatočte horní část papírového filtru, abyste jej pevně uzavřeli.
  2. Příprava – Kávu nechte odpočívat při pokojové teplotě 12 až 24 hodin a vytvoříte tak jemnou bohatou chuť.
  3. Filtr – Vyndejte zátku a nechte koncentrát kávy stékat do skleněné karafy. Poté vyjměte a zlikvidujte papírový filtr s namletou kávou. Kávový koncentrát zůstane svěží až 2 týdny při uchovávání v ledničce.
  4. Servírování – Doporučujeme začít s poměrem 1 díl kávového koncentrátu na 3 díly vody, mléka nebo sójového mléka. Pro ledovou kávu jednoduše nalijte nápoj na led.

Coffee Gator výrobník Cold Brew na kávu i čaj

Tento výrobník Cold Brew je dokonalým řešením pro přípravu menšího množství čaje nebo kávy metodou za studena. Cílem tohoto kávového příslušenství je naučit každého příznivce alternativních metod přípravy kávy pít čerstvější a lahodnější kávu. Výrobník dokonale funguje v kavárnách nebo v restauracích, ale skvěle doplní i domácí přípravu kávy. Džbán je vyroben z borosilikátového skla, je jednoduše rozložitelný což umožňuje snadné čištění.

Potřebné vybavení:

  • Coffee Gator výrobník Cold Brew 1400 ml s jemným odnímatelným sítkem

Proces přípravy:

  1. Sundejte víko a naplňte sítko: 75 g středně namleté kávy nebo 15-25 g sypaného listového čaje.
  2. Přidejte 1,1 l studené vody a zavřete víko.
  3. Chlaďte 12-24 hodin u kávy a 8-12 hodin u čaje (pro silnější extrakt můžete i déle).
  4. Servírujte s vyjmutým filtrem.
  5. Přidejte mléko, citrón (do čaje) nebo cukr, podle vaší chuti.

Experimentování je zábava!

Někdo upřednostňuje čistou kávu připravenou metodou cold brew, jiný si naopak kávu dochutí sirupem nebo mlékem. Jedno máme ale všichni společné, rádi poznáváme a ochutnáváme něco nového. Proto jsme si, jako inspiraci pro vás připravili tip na pomerančovou cold brew kávu.

 

Pomerančová cold brew káva:

Postup:

  1. krok: Dejte čerstvě namletou kávu do výrobníku Cold Brew nebo do systému Toddy, dolijte studenou vodou a přidejte trochu nastrouhané pomerančové kůry.
  2. krok: Dejte do lednice a nechte louhovat 24 hodin.
  3. krok: Podávejte na ledu s kouskem pomeranče nebo ozdobou z pomerančové kůry.

Proč nevyzkoušet i cold brew čaj?

Stejným způsobem jako připravujeme metodou cold brew kávu, můžeme připravit i čaj. Zvláště doporučujeme vyzkoušet ovocné sypané čaje Suki, jako je například Red Berry, Apple Loves Mint, nebo Goji & granátové jablko. Pro letní dny jsou ledové čaje s příchutí ovoce to pravé!

Nejnovější recepty a tipy na přípravu kávy a čaje metodou cold brew najdete na www.espressowarehouse.cz