Když se řekne káva, většině z nás se vybaví horký šálek hříšně voňavé, černé kávy. Pro nadcházející teplé, letní dny se ale hodí nabízet také kávu připravenou za studena – cold brew kávu. Má ty samé povzbuzující účinky jako horká káva, ale zároveň v letním vedru příjemně osvěží.
Jak už název – cold brew – napovídá, jedná se o metodu extrahování kávy za studena, kdy během přípravy není káva vystavena žádnému působení tepla. Standardně se káva připravuje s horkou vodou a extrakce je velmi krátká. U kávy připravené metodou cold brew je krátká extrakce v horké vodě nahrazena pomalou, několikahodinovou extrakcí ve studené vodě.
Káva za studena je „IN“
Pokud už jste někdy vyzkoušeli kávu připravenou metodou cold brew víte, že má zcela jedinečnou chuť. V současnosti je příprava kávy za studena jedním z nejúspěšnějších kávových trendů v Evropě. Chuť kávy připravené metodou cold brew může být od jemné až po intenzivní v závislosti na tom, jaká káva byla použita, a především na tom, jak dlouho jsme nechali kávu extrahovat. Doporučujeme s přípravou kávy metodou cold brew nějakou chvíli experimentovat, abyste našli ideální chuťovou kombinaci v závislosti na množství mleté kávy a času extrakce. Obecně platí, že 8–12 hodin extrahování kávy stačí k tomu, aby se v chuti nápoje objevily příjemné ovocné tóny.
Cold brew káva je obecně méně hořká než tradiční filtrovaná káva a může být až o 70 % méně kyselá než káva z pákového kávovaru. Pokud však dáváte přednost silnější chuti kávy, nechte kávu extrahovat déle. Kávu připravenou za studena, která se maceruje déle než 16 hodin si obvykle užívají milovníci opravdu silné kávy. Po více, jak 16 hodinách extrakce získává nápoj sirupovou konzistenci a má silnou a výraznou vůni. Lze říct, že výsledkem přípravy kávy metodou cold brew je jemnější chuť než u klasické přípravy s horkou vodou.
Káva cold brew chce svůj čas
Káva za studena nabízí zcela netradiční chuťový zážitek, který ale nelze uspěchat. Jedná se o nápoj, který je poněkud náročný na čas, ale tento dlouho očekávaný kávový zážitek stojí určitě za to. Existuje více způsobů, jak si připravit kávu za studena a my se teď podrobně podíváme na dva typy přípravy cold brew kávy.
Toddy Cold Brew
Potřebné vybavení:
Systém Toddy je časem prověřený proces přípravy kávy za studena, který podtrhuje přirozenou chuť a vůni a eliminuje hořkost spojenou s klasickou přípravou. Výsledkem této přípravy je jemná káva, která je méně kyselá, snadněji stravitelná, a přitom si zachovává svou unikátní chuť.
Proces přípravy:
Coffee Gator výrobník Cold Brew na kávu i čaj
Tento výrobník Cold Brew je dokonalým řešením pro přípravu menšího množství čaje nebo kávy metodou za studena. Cílem tohoto kávového příslušenství je naučit každého příznivce alternativních metod přípravy kávy pít čerstvější a lahodnější kávu. Výrobník dokonale funguje v kavárnách nebo v restauracích, ale skvěle doplní i domácí přípravu kávy. Džbán je vyroben z borosilikátového skla, je jednoduše rozložitelný což umožňuje snadné čištění.
Potřebné vybavení:
Proces přípravy:
Experimentování je zábava!
Někdo upřednostňuje čistou kávu připravenou metodou cold brew, jiný si naopak kávu dochutí sirupem nebo mlékem. Jedno máme ale všichni společné, rádi poznáváme a ochutnáváme něco nového. Proto jsme si, jako inspiraci pro vás připravili tip na pomerančovou cold brew kávu.
Pomerančová cold brew káva:
Postup:
Proč nevyzkoušet i cold brew čaj?
Stejným způsobem jako připravujeme metodou cold brew kávu, můžeme připravit i čaj. Zvláště doporučujeme vyzkoušet ovocné sypané čaje Suki, jako je například Red Berry, Apple Loves Mint, nebo Goji & granátové jablko. Pro letní dny jsou ledové čaje s příchutí ovoce to pravé!
Nejnovější recepty a tipy na přípravu kávy a čaje metodou cold brew najdete na www.espressowarehouse.cz