Důležité upozornění při odstavení/obnovení provozu kávovaru

V důsledku šíření epidemie koronaviru bychom vás chtěli seznámit s postupem pro případ dočasného odstavení a následného obnovení vašeho kávovaru z provozu.
Dbejte prosím na doporučení, uvedená na následujících řádcích, pokud budete nuceni z interních důvodů nebo na základě požadavku orgánů státní správy odstavit váš kávovar z provozu.

Zvláště u delších provozních přestávek je důležité dbát na pokyny uvedené v návodu k obsluze kávovaru, přídavných zařízení a příslušenství. Pokud by toto bylo zanedbáno, mohlo by dojít k tomu, že zbytky mléka a jiných produktů (kávy, kávové sedliny, čokoládového prášku) mohou být během odstávky napadeny plísní nebo hmyzem. V takovém případě nelze přístroj znovu zprovoznit!

Pokud budete provádět odstávku vašeho kávovaru z provozu na delší dobu, doporučujeme vám dodržet tento postup. Vezměte prosím na vědomí, že náležitá příprava odstávky musí odpovídat příslušnému zařízení a druhu jeho vybavení.

Kávovar

  1. Proveďte prosím kompletní vyčištění kávovaru (včetně zařízení na mléko). Zopakujte znovu celý čistící program. Při čištění automatických kávovarů použijte předepsané tablety na čištění spařovací jednotky a tablety, případně roztok na systém čerstvého mléka. (Důkladné vyčištění tabletami/roztokem je velice důležité k bezproblémovému opětovnému spuštění po delší odstávce. V případě zaschlých/zatvrdlých nečistot dojde s velkou pravděpodobností k poškození spařovací jednotky, nebo čerpadla na mléko). Při čištění pákových kávovarů použijte předepsaný prášek/tablety k důkladnému vyčištění hlav a sítek.
  2. Odpojte kávovar od sítě (vytáhněte ze zásuvky).
  3. Pokud je to možné, uzavřete vodovodní kohoutek na přívodu vody. U kávovarů bez pevného připojení na vodovod vyprázdněte nádržku na vodu, externí nádoby na čerstvou a odpadní vodu a vyčistěte je podle pokynů v návodu. Máte-li v nádržce na vodu umístěn vodní filtr, tak dbejte na to, že při opětovném uvedení kávovaru do provozu je nutné tento filtr vyměnit, protože filtr nesmí vyschnout.
  4. Podle typu a uspořádání kávovaru odstraňte vyjímatelné části, jako například napěňovač mléka, hadičky na přívod mléka, mlýnek na kávu, spařovací jednotku, zásobník na kávovou sedlinu, zásobník na kávová zrna / mletou kávu, sušené mléko a čokoládový prášek. Vyčistěte je podle pokynů v návodu k obsluze a nechte je vyschnout mimo kávovar. V případě samostatně stojících mlýnků na kávu (u pákových kávovarů) odstraňte a vyčistěte zásobník zrnkové kávy a zbylou kávu z mlýnku zcela vymelte. Pak můžete tyto komponenty znovu nainstalovat. Mějte na paměti, že u některých kávovarů nelze jednotlivé komponenty vyjmout. V těchto případech postupujte podle pokynů v návodu k obsluze.
  5. Vnitřek kávovaru za zásobníkem na kávovou sedlinu vyčistěte a vysušte.
  6. U kávovarů, ve kterých je kávová sedlina odhazována do pultu vyčistěte odhazovací otvor a sběrnou nádobu.
  7. Na samotný závěr důkladně očistěte vnější plochy kávovaru dezinfekcí – toto doporučujeme provést rovněž při opětovném uvedením kávovaru do provozu.

Pokyny k vodním filtrům

  1. Po provozní odstávce kávovaru, která je delší než dva dny, propláchněte filtrační systém 4 až 5 litry vody. Některé filtrace mají přímo na filtrační hlavě výpustní ventil (např. filtrace BRITA), skrze který lze otevřením uzávěru patronu propláchnout. Pokud toto filtrační patrona neumožňuje, proveďte proplach výdejem horké vody z kávovaru.
  2. Po odstávkách z provozu delších než 30 dní propláchněte filtrační systém min. 20 litry vody.

Chlazení mléka a zařízení Cup & Cool

  1. Vypněte chladící zařízení nebo zařízení Cup & Cool a odpojte je od sítě.
  2. Vyprázdněte a vyčistěte nádobku na mléko. Uskladněte ji v suchu mimo chladící zařízení.
  3. Vyčistěte vnitřek chladícího zařízení vlhkým hadříkem a poté jej vytřete dosucha.
  4. Dvířka chladícího zařízení nechte trochu otevřená, aby se mohla odpařit veškerá zbytková vlhkost a nevznikla plíseň.

Obnovení provozu kávovaru

  1. Dezinfikujte vnější plochy kávovaru.
  2. Překontrolujte, jestli jsou do kávovaru správně vloženy všechny komponenty (napěňovač mléka, hadičky, spařovací jednotka, zásobníky…).
  3. Připojte kávovar do elektrické sítě a v případě připojení kávovaru na vodovodní řad zapněte přívod vody.
  4. Propláchněte filtrační systém podle návodu výše.
  5. Na závěr spusťte dvakrát za sebou kompletní čištění kávovaru, a to včetně čisticího prostředku (tablety).
  6. Poté můžete kávovar opět zprovoznit.

Při delší odstávce kávovaru doporučujeme každé 2 dny provádět tyto úkony:

  • Připojte kávovar do elektrické sítě.
  • Otevřete uzavírací kohout (v případě připojení na vodovodní řád).
  • Zapněte kávovar a minimálně 5x odeberete horkou vodu.
  • Spusťte čistící program, aniž byste použili čistící tabletu.
  • Vypněte kávovar.
  • Odpojte kávovar od sítě (vytáhněte ze zásuvky).
  • Uzavřete uzavírací kohout (v případě připojení na vodovodní řád).

Tento manuál je použitelný pro automatické i pákové kávovary všech typů a značek.

Doporučení týmu Tchibo Coffee Service CZ: Nezapínejte kávovar teprve v den znovuotevření provozovny. Ověřte funkčnost kávovaru předem a v případě potřeby objednejte servisního technika.

Tým Tchibo Coffee Service CZ
Telefon: +420 720 061 080
E-mail: servis@tchibo-coffeeservice.cz