Kávovar s čerstvým nebo sušeným mlékem, který je pro váš provoz vhodnější?

Různorodost nabídky kávy je v dnešní době velmi široká. Z pohledu chutí a kombinací máme nespočet možností, jakou kávu si můžeme zvolit. V posledních letech získávají na oblibě kávové speciality připravené z čerstvého mléka, jako je cappuccino nebo latte macchiato. Rozhodujícím faktorem při přípravě těchto kávových specialit je rozhodně volba suroviny – mléka. Někdo preferuje klasické mléko, někdo používá mléčné alternativy a v některých provozech je využíván topping (sušené mléko). Moderní automatické kávovary dnes zvládají připravit mléčné kávové speciality ve výborné kvalitě, bez vysokých nároků na baristické dovednosti obsluhy.

Při výběru kávovaru a preferovaného mléčného systému přihlédněte ke konkrétním obchodním a provozně-technickým požadavkům vašeho provozu. Vždy zvažujte typ podnikání, denní spotřebu šálků, prostorové možnosti, elektrické zásuvky, přípojky vody, skladové kapacity a v neposlední řadě odbornost personálu z pohledu náročnosti údržby a čištění kávovaru. Nesporným trendem je příprava kávových specialit z čerstvého mléka, ale pro některé provozovny je vhodnější a bezstarostnější použití toppingu (sušeného mléka). Často se jedná o samoobslužné kávové koutky v obchodech, čerpacích stanicích, kávovary v jídelnách, kempech, hotelích, … Každá surovina má své výhody a nevýhody.

Čerstvé mléko vs. topping

Jeden kilogram toppingu nahradí zhruba 9-10 litrů mléka. To má nejen výhody z hlediska skladování, ale oproti čerstvému mléku i z hlediska trvanlivosti. Čerstvé mléko má lahodnou chuť a kávovary mají možnost nastavení různých typů konzistence mléčné pěny. Topping je snazší na manipulaci a snadněji s ním splníte hygienické normy. Pro lepší přehled jsme níže v bodech připravili hlavní výhody a nevýhody:

VÝHODY ČERSTVÉHO MLÉKA:

  • Sametově jemná mléčná pěna,
  • vysoký obsah živin,
  • žádné přísady,
  • žádný přidaný cukr,
  • chuť.

NEVÝHODY ČERSTVÉHO MLÉKA:

  • Omezená trvanlivost,
  • skladování a manipulace,
  • chlazení,
  • vysoké nároky na hygienu a čištění kávovaru.

VÝHODY TOPPINGU:

  • Krásná mléčná pěna, která dlouho vydrží,
  • úspora místa: 1 kilogram nahradí 10 litrů čerstvého mléka,
  • trvanlivost i při pokojové teplotě,
  • hygiena, manipulace a snadné čištění kávovaru,
  • rychlá příprava všech kávových specialit.

NEVÝHODY TOPPINGU:

  • Obsahuje složky jako: stabilizátory, protispékavé látky a emulgátory,
  • přidaný cukr (glukózový sirup),
  • specifická chuť.

Zda zvolíte topping nebo čerstvé mléko, je čistě na vás. Cappuccino topping nabízí všestrannou alternativu ke konvenčnímu mléku a má výhodu z hlediska skladování a hygieničtějšího použití. Pokud ale chcete oslovit své zákazníky a nabídnout jim perfektní požitek z kávy, měli byste zvážit používání čerstvého mléka. Bez jakýchkoliv přísad vytváří dokonalou mléčnou pěnu a podporuje chuť kávy. Nicméně kvalitní topping není horší než mléko a je ideální pro použití v prostorech bez možnosti lednice.

Tip: Dobrou alternativou Cappuccino toppingu nebo čerstvého mléka je například ovesný nápoj od Minor Figures nebo sójový nápoj od Alpro Barista. S těmito veganskými a bezlaktózovými alternativami vytvoříte stejně jemnou a sametovou mléčnou pěnu jako s klasickým mlékem.

Snadné použití a jemná mléčná chuť Cappuccino toppingu – v nabídce najdete i topping bez laktózy.