Množství technologie v plně automatickém kávovaru nabízí spoustu prostoru pro nečistoty. Pomocí pravidelného a profesionálního čištění můžeme nejen zabránit tvorbě bakterií a plísní, které mohou mít negativní vliv na zdravotní stav, ale káva bude mít stále skvělou chuť a kávovar nám vydrží déle funkční. V závislosti na typu kávovaru bývá většina součástí kávovaru pravidelně čištěna automatickými čistícími programy. Ostatní části kávovaru musíme však čistit ručně, protože vyžadují speciální péči. Čistící programy se liší kávovar od kávovaru, proto doporučujeme držet se instrukcí v návodu.
Denní čištění
V plně automatických kávovarech s mléčným systémem je obzvláště důležité každodenní čištění, protože bakterie se mohou v mléčných cestách nebo v zásobníku velmi rychle množit. Většina kávovarů se zásobníkem na čerstvé mléko má vlastní čistící program na proplach mléčných cest. Čistící program snadněji odstraní zaschlé mléko, které se při dlouhodobém neproplachování může v mléčných cestách usadit. Nádobu na mléko však musíme vyčistit ručně. Nejprve bychom ji měli umýt teplou vodou, vhodným čistícím přípravkem a následně důkladně znovu opláchnout čistou vodou a vysušit do sucha.
Kromě mléčných systémů je potřeba denně čistit i nádobu na kávovou sedlinu a odkapovou misku. Zbytky kávy se postupem času v nádobách usazují a nádoby je velmi obtížné po delší době vyčistit jen vodou. Doporučujeme tedy obě nádoby denně vyprázdnit, řádně omýt teplou vodou a čistícím přípravkem, nebo pokud je výrobcem doporučeno, tak vložit do myčky. Následně je potřeba všechny součásti důkladně vysušit, abychom zabránili tvorbě plísní a vrátit na místo.
Vhodné je na konci každého dne vypláchnout také nádrž na vodu. Voda může způsobit hromadění vodního kamene, a proto i pravidelné vyprazdňování a čištění zásobníku na vodu zlepší chuť kávy a prodlouží životnost kávovaru.
Týdenní čištění
Spařovací jednotka vyžaduje speciální zacházení, protože zde se setkává mletá káva a horká voda. Proces přípravy kávy zanechává na spařovací jednotce zbytky kávové sedliny, která díky teplu poskytuje ideální živnou půdu pro množení bakterií. Čištění spařovací jednotky bychom proto měli ideálně provádět každý týden. V závislosti na výrobci a typu kávovaru lze u většiny kávovarů spařovací jednotku pohodlně z kávovaru vyjmout. Spařovací jednotku je potřeba důsledně vyčistit kartáčkem a opláchnout teplou vodou. Po oplachu je vhodné znovu namazat pohyblivá místa a těsnící kroužky (opět dle návodu výrobce), protože důkladný proplach teplou vodou může zmiňovaná místa částečně odmastit. Při čištění spařovací jednotky nepoužívejme agresivní čisticí prostředky, protože ty mohou ovlivnit výslednou chuť kávy. Pokud kávovar nemá vyjímatelnou spařovací jednotku, bývá její čištění zpravidla součástí automatického programu čištění.
Minimálně jednou týdně doporučujeme použít speciální čistící přípravek na mléčné cesty. Přípravek dáme do zásobníku místo mléka a zapneme přípravu mléčné pěny. Mléčné cesty se roztokem při procesu přípravy mléka pročistí. Z roztoku můžeme vytvořit také externí lázeň a kapučinátor společně s hadičkou do ní ponořit. Poté vše několikrát důkladně propláchneme čistou vodou.
Čištění zásobníku kávy
Zbytky zrn hromadící se v zásobníku zrnkové kávy způsobují, že jejich mastné látky se časem přichycují na stěny zásobníku. To má nejen negativní dopad na výslednou chuť kávy, ale podporuje to také tvorbu bakterií a plísní v zásobníku. Zásobník zrnkové kávy je nejlepší vyčistit pokaždé, než znovu naplníme kávová zrna. Pokud jsou na zásobníku viditelné velké zbytky tuku, doporučujeme použít odstraňovač kávového oleje.
Pravidelné čištění - odvápnění
Interval odvápnění závisí na stupni tvrdosti vody a objemu průtoku vody, respektive počtu připravených nápojů. U mnoha plně automatických kávovarů lze do systému uložit příslušný stupeň tvrdosti vody. Z této hodnoty a intenzity používání stroje, systém automaticky vypočítá, kdy je třeba provést další odvápnění. Nejlepší je použít speciální odvápňovací prostředky doporučené výrobcem kávovaru. Nepoužívejme ocet ani jiné agresivní čisticí prostředky, protože ty mohou poškodit těsnění a další součásti kávovaru. Před zahájením programu odvápnění bychom měli nechat kávovar vychladnout. Po ukončení čištění je potřeba důkladně vypláchnout nádržku na vodu, abychom odstranili všechny zbytky odvápňovače.