Čištění pákového kávovaru je ve srovnání s plně automatickým kávovarem o něco snazší, ale i zde je důkladné a pravidelné čištění zásadní pro životnost kávovaru a kvalitu připravované kávy. Kávové oleje a kávový prach vytvářejí usazeniny, proto doporučujeme kávovar a jeho odnímatelné části řádně čistit.
8 kroků každodenního čištění
Tip: Pro snadnější hygienu, čistěte trysku na přípravu mléčné pěny před i po přípravě mléka. Před každým použitím je nutné trysku pustit, aby se zbavila kondenzované vody a vydezinfikovala. Po našlehání mléka okamžitě otřete trysku vlhkým hadříkem a opět pusťte páru naprázdno.
Týdenní čištění
Odvápnění
Pro dobrou funkčnost, životnost kávovaru a chuť kávy je potřeba vodu z vodovodního řádu upravit filtrem/změkčovačem a ten pravidelně měnit. V případě potřeby odvápnění je pak nutné kontaktovat servis.
Odnímatelné části, jako jsou sítka a páky, lze pravidelně podle potřeby čistit samostatně v misce s teplou vodou a trochou odvápňovacího prostředku. Jednotlivé díly necháte půl hodiny namočené v roztoku a poté je opláchnete pod horkou tekoucí vodou.
V případě domácích/menších pákových kávovarů vybavených nádržkou na vodu provádějte odvápňovací cyklus dle návodu k obsluze.
Čištění mlýnku na kávu
Mlýnek na kávu stejně jako kávovar potřebuje také vaši pozornost a pravidelné čištění. Pro profesionální baristy jde už o každodenní rutinu: