Jak správně čistit pákový kávovar

Čištění pákového kávovaru je ve srovnání s plně automatickým kávovarem o něco snazší, ale i zde je důkladné a pravidelné čištění zásadní pro životnost kávovaru a kvalitu připravované kávy. Kávové oleje a kávový prach vytvářejí usazeniny, proto doporučujeme kávovar a jeho odnímatelné části řádně čistit.

8 kroků každodenního čištění

  1. Vyčistěte prostor kolem těsnění hlavy kartáčkem a propláchněte vodou.
  2. Umístěte slepé sítko do páky (portafiltru), přidejte čistící prostředek, upněte páku do hlavy kávovaru a desetkrát propláchněte (1 cyklus = 5 vteřin voda, 10 vteřin pauza).
  3. Sundejte páku a opláchněte čistou vodou. Následně opakujte bod č. 2 bez čisticího prostředku.
  4. Hlavu kávovaru znovu vyčistěte kartáčkem a propláchněte čistou vodou.
  5. Vyčistěte odkapovou misku.
  6. Vyjměte slepé síto z páky, vyčistěte jej čistou vodou a v případě potřeby kartáčkem.
  7. Do páky umístěte zpět původní sítko.
  8. Nyní je možné kávovar vypnout. Při opětovném zapnutí je nutné vložit páky do hlav kávovaru, aby se nahřály.

Tip: Pro snadnější hygienu, čistěte trysku na přípravu mléčné pěny před i po přípravě mléka. Před každým použitím je nutné trysku pustit, aby se zbavila kondenzované vody a vydezinfikovala. Po našlehání mléka okamžitě otřete trysku vlhkým hadříkem a opět pusťte páru naprázdno.

Týdenní čištění

  • Páky ponořte (stačí kovové části) do nádoby s horkou vodou a polévkovou lžící čistícího prostředku. Necháte půl hodiny namočené v roztoku a poté je opláchnete pod horkou tekoucí vodou. V případě potřeby použijte kartáček.
  • Zaschlé zbytky mléka z parní trysky odstraníte namočením trysky do horké vody s čisticím prostředkem na mléčné cesty – doporučujeme provádět každý den, pokud trysku hodně používáte.

Odvápnění

Pro dobrou funkčnost, životnost kávovaru a chuť kávy je potřeba vodu z vodovodního řádu upravit filtrem/změkčovačem a ten pravidelně měnit. V případě potřeby odvápnění je pak nutné kontaktovat servis.

Odnímatelné části, jako jsou sítka a páky, lze pravidelně podle potřeby čistit samostatně v misce s teplou vodou a trochou odvápňovacího prostředku. Jednotlivé díly necháte půl hodiny namočené v roztoku a poté je opláchnete pod horkou tekoucí vodou.

V případě domácích/menších pákových kávovarů vybavených nádržkou na vodu provádějte odvápňovací cyklus dle návodu k obsluze.

Čištění mlýnku na kávu

Mlýnek na kávu stejně jako kávovar potřebuje také vaši pozornost a pravidelné čištění. Pro profesionální baristy jde už o každodenní rutinu:

  • Sundejte násypku kávy z mlýnku a vysypte z ní zbylou kávu.
  • Tuky a nečistoty uvnitř násypky lze rozpustit horkou párou z trysky kávovaru. Poté vytřete násypku papírovou utěrkou do sucha.
  • V závislosti na spotřebě kávy je třeba mlecí kameny mlýnku očistit od kávových olejů a zbytků kávové sedliny speciálním čisticím prostředkem na mlýnky.
  • Do zásobníku vždy sypejte pouze tolik kávy, kterou spotřebujete. Zbylou kávu uchovávejte ve vzduchotěsném obalu.

 

Zdroj: https://www.tchibo-coffeeservice.de/ratgeber/reinigung-kaffeemaschinen/reinigung-siebtraegermaschinen/