Jak prodloužit životnost automatického kávovaru?

Pokud patříte mezi milovníky kávy, tak je pravděpodobné, že kávovar bude jedním z vašich oblíbených zařízení. Možná bude dokonce tím nejoblíbenějším přístrojem.  Ale aby nám dokonale sloužil, potřebuje stejně, jako jiná technologická zařízení i kávovar pravidelnou péči a údržbu. Pro všechny milovníky dokonalé kávy teď přinášíme několik praktických rad a tipů, jak zvýšit životnost vašich kávovarů.

Dokonale čistý!

Základním předpokladem lahodné a voňavé kávy je pravidelná údržba, a především dokonalá čistota kávovaru. Při nákupu nebo zapůjčení kávovaru bychom se proto měli ujistit, že přesně víme, jakou údržbu daný typ kávovaru bude potřebovat, pokud chceme, aby připravoval skvělou kávu a zároveň dlouho a bezchybně fungoval. Zpravidla bývají vyžadovány dva typy čištění: automatické a ruční. Bohužel si stále mnoho lidí neuvědomuje, že pro dokonalé fungování kávovaru je zapotřebí praktikovat pravidelně oba typy čištění.

Automatické čištění

Automatické kávovary jsou pro větší pohodlí uživatelů ve většině případů vybaveny automatickým čisticím programem. To ale neznamená, že kávovar není potřeba čistit. Kávovary se od sebe mohou lišit, a proto je potřeba postupovat podle přesných instrukcí výrobce nebo servisního technika. Kávovar se sice při každém zapnutí a vypnutí automaticky propláchne, ale to k celkovému vyčištění nestačí. Ať už jde o kávovar na zrnkovou kávu nebo na kapsle, poskytne nám většinou zařízení na své obrazovce vizuální upozornění a provede nás krok po kroku pravidelným automatickým čištěním. Součástí automatického čištění kávovaru je kromě samotného proplachu vodou i proplachování s použitím čisticího přípravku (detergentu) ve formě tablety nebo roztoku, abychom se zbavili usazenin od kávy uvnitř kávovaru. Důležité je, abychom používali pouze speciální přípravky doporučované výrobcem kávovaru nebo technikem, abychom kávovar neponičili.

 

 

Ruční čištění

Stejně potřebné je také pravidelné ruční čištění kávovaru. Ruční čištění totiž zahrnuje udržování obecné hygieny kávovaru. To v praxi znamená, že je potřeba vyjmout a vyčistit všechny odnímatelné části kávovaru. Mezi nejčastěji odnímatelné části automatických kávovarů patří nádoba na kávu, nádoba na kávovou sedlinu, odkapávací miska, nádoba na mléko, napěňovač mléka (pokud je součástí) nebo nádrž na vodu. Nejlepším způsobem, jak kávovar vyčistit, je každou část řádně omýt teplou vodou a čisticím přípravkem, nebo pokud je výrobcem doporučeno, tak vložit do myčky. Následně je potřeba všechny součásti důkladně vysušit, aby se zabránilo množení bakterií a plísní a vrátit na své místo. U některých kávovarů je nutné jednou za čas vyčistit i spařovací jednotku a její filtr, pokud jsou odnímatelné. Spařovací jednotku při čištění oplachujeme pouze pod tekoucí vodou, bez čisticích prostředků.

Na co nesmíme zapomínat?

Čištění kávovaru může být jednoduché a rychlé, pokud ho provádíme pravidelně. Neměli bychom však zapomínat na několik zásad.

  • Káva a mléko jsou potraviny

Často se na to zapomíná, ale do kávovarů dáváme potraviny – káva, čerstvé nebo sušené mléko, voda, kakao atd. Stejně jako kterékoli jiné trvanlivé potraviny se mohou i tyto zkazit. Musíme tedy myslet na to, že je potřeba tyto potraviny z kávovaru občas vyndat, na danou chvíli správně uskladnit a důkladně vyčistit jejich nádoby, abychom tak zabránily tvorbě bakterií a plísní.

  • Odstranění vodního kamene

Vodní kámen může omezovat funkčnost a snižovat životnost kávovaru. Zejména těch částí, která přicházejí do styku s nefiltrovanou vodou. Odstranění vodního kamene neboli odvápnění není ale nijak složitý proces. Pro odvápnění kávovaru můžeme použít několik způsobů (automatické odvápnění, odvápnění samostatných částí atd.) a prostředků (tablety, roztoky, prášek). Vždy bychom ale měli mít na paměti doporučení od výrobce nebo od servisního technika, protože nevhodný odvápňovací přípravek nebo nevhodné zacházení může způsobit trvalé poškození kávovaru.

  • Doporučené čisticí prostředky

U kávovaru bychom neměli používat jiné než výrobcem nebo technikem doporučené čisticí prostředky. Nevhodné prostředky mohou svým chemickým složením poškodit některé části kávovaru a následně tak způsobit jeho nefunkčnost. V horším případě mohou neprověřené prostředky zanechat zbytky chemikálií uvnitř kávovaru, což může mít vliv na následnou přípravu a servírování kávy.

  • Každodenní rutina

Každý den po pracovní nebo provozní době bychom měli kávovar důkladně vyčistit. Do pravidelné údržby patří zejména vyprázdnění, omytí a následné vysušení všech vyjímatelných částí kávovaru (nádoba na kávu, odkapávací miska, nádoba na mléko, nádoba na kávovou sedlinu atd.). U kávovarů, které pracují s čerstvým mlékem je potřeba pravidelně čistit nejen nádobu na mléko, ale i mléčné cesty, aby v nich nezůstávaly zbytky zaschlého mléka, které mohou způsobit kontaminaci mléka nebo v horším případě i následné zdravotní potíže konzumentů. Vhodné je také na konci každého dne vypláchnout nádrž na vodu. Voda může způsobit hromadění vodního kamene, a proto i pravidelné vyprazdňování nádoby na vodu prodlouží životnost kávovaru.

Potřebuji servis kávovaru?

Pravidelným čištěním a údržbou můžeme pomoci maximalizovat životnost kávovaru a přidat mu tak několik let. I když stroj denně čistíme, je důležité si uvědomit, že se jedná o elektrické zařízení, které vyžaduje určitou technickou péči. Minimálně jednou ročně bychom si měli nechat, stejně, jako automobil, prohlédnout i kávovar od odborného technika a zkontrolovat, jestli je u něj vše v pořádku. Protože jen plně funkční kávovar může připravovat tu nejlepší kávu.