Co říká původ kávy o její chuti?

Dnes už si jen těžko umíme představit den bez menší či větší dávky kofeinu v podobě vonícího šálku kávy. Řady „kávomilů“ se stále rozrůstají a každý má rád něco jiného. A to je moc dobře, protože svět kávy je pestrý a nabízí nepřeberné množství chutí a vůní. Zajímavé ale je, podle čeho si svou oblíbenou kávu vybíráme…

Nejdůležitější je to, kdo kávu bude pít a jaké jsou jeho osobní preference. Záleží, jestli chceme kávu spíše svěží, ovocnou s příjemnou aciditou nebo silnou, hořkou a intenzivní. Chutě kávy se liší kontinent od kontinentu. Každá káva má svůj jedinečný původ a nabízí tak charakteristické rysy země a místa, kde byla vypěstovaná. Je to podobné, jako má víno svůj terroir (místo původu, vlastnosti půdy a klimatické podmínky), stejně tak se i v chuti kávy odráží to, kde vyrostla. Káva se však neliší jen podle země původu, ale může být rozdílná i v jednotlivých regionech v rámci jedné země. Stejně, jako u vína se v ní promítá např. nadmořská výška, podnebí a půdní profil.

Dalším velmi důležitým krokem ovlivňujícím chuť je metoda zpracování zrn (mokrá, suchá, medová) a samotné pražení. Pražení je zásadní proces, protože se při něm rozvíjí nezaměnitelná chuť kávy. Záleží tedy, jestli preferujeme tmavý nebo světlý stupeň pražení. Zjednodušeně můžeme říct, že světle pražená káva je kyselejší a při pražení zrn do tmavší barvy převládá hořkost.

A v neposlední řadě je velmi důležitým aspektem také to, jak budeme kávu připravovat. Jestli na tradičním pákovém kávovaru, v automatickém kávovaru, kávovaru na filtrovanou kávu nebo zvolíme některou z alternativních ručních příprav jako je např. Aeropress, Chemex nebo moka konvička. To vše, a ještě mnohem více ovlivňuje výsledný požitek z nápoje.

Chutě kávy z celého světa

Níže nabízíme stručnou příručku, která může posloužit jako vodítko charakteristických chutí kávy z jednotlivých zemí kávového pásu. Kávový pás představuje neviditelný pás vyznačující se ideálními podmínkami pro pěstování kávovníku okolo celé zeměkoule, přesněji mezi 23. severní a 25. jižní rovnoběžkou.

Střední Amerika

  • Kostarika

Káva z Kostariky je příjemně nasládlá s ovocnými tóny. V kávových směsích se vyskytuje zejména pro svou vyrovnanou chuť a lahodný pocit v ústech.

  • Nikaragua

Nikaragujské podnebí poskytuje kávě plné tělo, čistou chuť a hlavně vyváženost. Káva má jen lehkou kyselost s převládající nasládlou chutí po karamelu a čokoládě.

  • Guatemala

Guatemala dodává kávě zralé ovocné tóny, ale zároveň plné tělo s dokonale jemnou chutí. Zaujme nejen chutí, ale i svým neodolatelným aroma.

  • Honduras

Honduras většinou nabízí vyváženou kávu se středním tělem, s mírnou aciditou, tóny lískového oříšku, čokolády a bylin. Velmi často se používá na filtrovanou kávu.

Jižní Amerika

  • Brazílie

Brazilská káva mívá plné tělo s mírně oříškovo-čokoládovou chutí. Funguje velmi dobře i jako součást směsí a vytváří dobrou cremu. Mírně sladká chuť s nízkou aciditou zanechává lahodný pocit v ústech.

  • Kolumbie

Kolumbijská káva je obvykle velmi vyvážená s plným tělem a trochou kyselosti. Doporučuje se připravovat jako filtrovaná káva.

  • Peru

Peruánské podnebí propůjčuje kávě příjemnou jemnost, sladkost a rovnováhu. Je to káva s mírnou kyselostí, plným tělem a výraznými tóny kakaa s decentním oříškovým nádechem.

  • Bolívie

Bolívie může nabídnout plnou a intenzivní chuť kávy se stopou hořké čokolády a citrusů. Káva s mírnou kyselostí zanechává v ústech lahodnou chuť.

Afrika

  • Etiopie

Pro kávu, která byla vypěstovaná v Etiopii je typická sladkost, květinové a citrusové tóny. Jemná káva se středně plným tělem poskytuje špičkovou chuť a vůni. Skvěle doplní i kávové směsi.

  • Keňa

Keňská káva má obvykle hodně kyselosti a ovocný charakter jako víno. Káva je hodně svěží, sladká a ovocná. Ideální na alternativní metody přípravy kávy.

  • Uganda Robusta

Káva z Ugandy se většinou vyznačuje plnou a bohatou kávovou chutí. Káva je atraktivní zejména pro svou zemitost a kořenitost.

Asie / Pacifik

  • Sumatra

Kávy z oblasti Sumatry mají většinou plné bohaté tělo s nízkou kyselostí. V chuti převládají zemitější a bylinné tóny s náznakem kakaa.

  • Papua Nová Guinea

Papua Nová Guinea dodává kávě vyrovnanost, středně plné tělo a lehkou kyselost. V kávě můžeme cítit různé bobulové ovoce.

  • Indie

Indická káva je spíše zemitější, kořeněná a většinou bez kyselosti. V kávě můžeme cítit lehký nádech oříšků, mandlí a hořké čokolády.

  • Vietnam Robusta

Vietnamská káva se většinou vyznačuje výraznou zemitější chutí s vyšším obsahem kofeinu. Káva nasládlé chuti má nižší obsah kyselosti a vanilkové a květinové tóny.

Podívejte se na naše značky kávy, ochutnávejte a objevujte s námi kávový svět plný chutí a vůní.