Arabica vs. Robusta

Káva nás po ránu nás dokáže nastartovat, odpoledne dodá nové síly a jen málokdo z nás si život bez šálku vonící kávy dovede představit. Co ale víme o kávě, kterou pijeme?

Kávovník

Kávovníky jsou stálezelené tropické rostliny, které řadíme do rodu Coffea. Existuje velké množství druhů, ale celosvětově jsou známé a pěstují se v zásadě tři druhy: Arabica (Coffea arabica), Robusta (Coffea canephora) a Liberica (Coffea liberica). Liberica se těžko sklízí, ale je velmi odolná. Pěstuje se pouze v západní Africe a Malajsii. Poptávka po této kávě ale není kvůli její velmi specifické chuti nijak velká.

Kávovník arabský (Coffea arabica)

Kávovník arabský patří mezi nejvýznamnější druhy kávovníku. Díky vysoké kvalitě svých plodů zaujímá důležité místo v pěstování kávy. Podíl kávy Arabica činí zhruba 70 % celosvětové sklizně kávy. Je to keř dosahující výšky 3 metrů (planě rostoucí dosahuje výšky až 6 metrů), který se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách (cca 600 ̶ 2500 m n.m.), kvete a zraje současně, sklízí se většinou ručně 2x až 3x ročně. První sklizeň u odrůdy Arabica, bývá zhruba po 3 až 5 letech od výsadby. Nároky na pěstování jsou vysoké a sklizeň je náročnější, protože na rozdíl od Robusty probíhá většinou ručně. Mezi největší světové producenty kávy Arabica patří Brazílie.

Kávovník statný (Coffea canephora) neboli Robusta

Tento strom či vysoký keř dorůstá do výšky až 10 metrů a pěstuje se v nižších nadmořských výškách (cca 200-600 m n.m.), daří se mu lépe v rovinách a sklízí se převážně strojově. Ačkoliv je sklizeň z tohoto kávovníku větší než u kávy Arabica, jeho zrna jsou drobnější. Tvoří zhruba 25 % světové produkce kávy. Robusta vyžaduje nižší nároky na pěstování, vzhledem k její vyšší odolnosti, a proto je její produkce levnější. Kávovník statný také plodí dříve, a to již po 2 až 3 letech, oproti kávovníku arabskému, u kterého se na první sklizeň čeká 3 až 5 let. Robusta je odolnější vůči nemocem a nepřízni počasí. Nejvíce se pěstuje v Africe, Brazílii, jihovýchodní Asii. V posledních letech se stal největším exportérem Robusty Vietnam.

Robusta nabitá kofeinem

Rozdíly mezi Arabicou a Robustou můžeme poznat už u samotných zrnek. Najdeme je pouhým okem. Zrnko Robusty je zaoblenější a vypouklejší než zrnko kávy Arabica, které je ploché a protáhlejší., liší se i kávovou rýhou a barvou zrnka. Zatímco Robusta má rýhu rovnou a barvu světle nazelenalou s odstíny lehce do hněda či šeda, Arabica je jemně zelené barvy s výrazně zakřivenou rýhou většinou uprostřed zrnka.

Robusta obsahuje až dvakrát více kofeinu než Arabica. Takže pro ty, kteří potřebují intenzivní dávku kofeinu, může být kávová směs s Robustou přesně tím, co potřebují. Chuťově má ​​káva z Robusty nižší kyselost, je výrazně hořká a má zemitou chuť. Robusta se používá především do směsí s kávou Arabica, aby jim dodala silnější a hlubší chuť a více crémy do výsledného šálku.

Jemná Arabica

Káva Arabica je ceněna zejména pro svou jemnou kyselost a skvělou chuť. Aroma a chuť této kávy se odlišují podle jednotlivých pěstitelských oblastí. Obsahuje méně kofeinu než Robusta, a bývá náchylnější na nemoci. Arabica bývá dražší než Robusta, protože je náročnější na pěstování a na sběr, její zpracování vyžaduje mnohem více času a pozornosti.

Ve srovnání s Robustou je chuťově káva Arabica většinou jemnější, se sladší a rozmanitější chutí s vyšší kyselostí.

Jaká káva je lepší?

To vše záleží na chuti každého z nás. Vždy jde o osobní preference a nelze jednoznačně určit, jestli je lepší Arabica nebo Robusta. Pokud jsou kvalitní zrnka zpracována a upražena k dokonalosti, má každý druh své výhody. Pokud máte rádi chuťově intenzivní kávu s vysokým obsahem kofeinu, pravděpodobně dáte přednost směsi s převažující Robustou nebo ojedinělým směsím 100% Robusty. Ti z vás, kteří dávají přednost jemnější chuti kávy, si pravděpodobně vyberou směsi s převažujícím poměrem kávy Arabica nebo přímo se 100% Arabicou.

Tchibo Coffee Service má řadu kávových značek, z nichž každá nabízí různě namíchané směsi, takže si každý určitě najde kávu, kterou si zamiluje.

Objevujte s námi kávový svět a vyberte si přesně tu „svou“ kávu, která vyhovuje vaší chuti.