Alternativní mléka jsou na vzestupu

Káva a mléko se naprosto perfektně doplňují. Takže není divu, že oblíbenými kávovými specialitami jsou především ty, které obsahují mléko nebo mléčnou alternativu.

Podle průzkumu Allegra Project Café 2021* jsou čtyři z pěti nejoblíbenějších kávových specialit založeny na bázi mléka. Pro respondenty bylo jasnou volbou číslo jedna caffé latte, následovalo cappuccino, flat white a pak klasické americano – jediné, které není standardně servírováno s mlékem (ale lze si ho doobjednat).

Vzhledem k rozšíření povědomí o intoleranci na laktózu a k nárůstu speciálních stravovacích směrů, jako je například veganství nebo frutariánství, roste i nabídka mléčných alternativ. V současné době máme možnost vybrat si z nejrůznějších mlék přesně to, které vyhovuje naší chuti a specifickým potřebám. Někdo razí i názor, že rostlinná mléka jsou zdravější volbou pro organismus, což také přispívá k nárůstu popularity mléčných alternativ.

Jaká mléka jsou dnes trendy?

V dnešní době existuje mnoho možností, kde a jak si můžeme objednat nebo koupit rostlinné mléko, včetně alternativního mléka vytvořeného pro baristy. Tato baristická varianta je navržena speciálně pro použití s kávou a při šlehaní mléčné pěny se chová velmi podobně jako mléko klasické. Jde dobře vyšlehat a ladí s chutí kávy.

Podle průzkumu Allegra Project Café 2021 zůstává stále nejoblíbenější volbou spotřebitelů kravské mléko (66,5 % respondentů).  Rostlinné mléko si zvolí zhruba 7,3 % spotřebitelů, ale jejich počet stále roste. 20,5 % respondentů pak mléka rada střídá a ochutnává.

Jaká rostlinná mléka jsou podle průzkumu nejoblíbenější? První čtyři místa jsou procentuálně poměrně natěsno, ale vyhrává kokos. Kokos preferuje 12 % dotázaných respondentů, těsně následuje mandlové mléko (10,4 %), ovesné mléko (9,6 %), sója (9,4 %) a nakonec lískový oříšek (2,5 %). Z průzkumu dále vyplývá, že alternativní mléka jsou podstatně oblíbenější u žen než u mužů. Stejně tak jsou mléčné alternativy oblíbenější u lidí mladších 35 let než u starších 55 let.

Průzkumy nám ukazují, že je velmi důležité nabízet klasické i alternativní mléko, abychom uspokojili různorodou poptávku našich zákazníků. Poptávka po rostlinném mléce neustále sílí a v dohledné době ho pravděpodobně budeme vídat stále častěji v nabídkách oblíbených podniků. Rostlinná mléka fungují skvěle i v ledové kávě nebo frappé, což opět rozšiřuje jejich přitažlivost a široké využití.

Podle našich zkušeností z kavárenského prostředí je vyšší zájem o kávu s rostlinným mlékem hlavně v Praze a v Brně. Zákazníci postupně přecházejí od sójových nápojů k dalším alternativám jako je ovesný, kokosový nebo mandlový nápoj. Velmi často je v kavárnách alternativní mléko za příplatek, ale věříme že v budoucnu bude tento poplatek eliminován, a káva s rostlinným mlékem bude pro zákazníky finančně dostupnější.

Jaké jsou nejčastější mléčné alternativy, které si můžeme objednat?

Nejčastěji se můžeme v nabídce, jak už napovídají výsledky průzkumu, setkat s ovesným, sójovým, ořechovým nebo kokosovým mlékem.  Většina alternativních mlék ať už vyráběných průmyslově nebo po domácku se vyrábí velmi podobně. Hlavní surovina, jako je například oves, kokosová dužina, ořechy nebo sójové boby se namočí na nějakou dobu do vody. Následně se směs scedí a nasype do mixéru, kam se přidává čerstvá voda. Vše se rozmixuje, poté důkladně přepasíruje, aby mléko bylo jemné a je hotovo.

5 faktů o rostlinném mléce, které jste možná nevěděli

Jak už bylo zmíněno výše, popularita alternativních mlék roste. Přičemž mnozí z nás volí toto mléko kvůli chuti, dietním požadavkům nebo životnímu stylu. V dnešní době už existuje tolik možností mléka, se kterými můžeme experimentovat, že si stačí jen vybrat. Níže jsme sepsali několik základních faktů o rostlinném mléku:

  1. Rostlinná mléka jsou přirozeně sladká – díky tomu už není potřeba nápoj doslazovat cukrem nebo sirupem.
  2. Alternativní mléka pro profesionální baristy – mnoho výrobců alternativních nápojů vyrábí rostlinné mléko speciálně pro baristy. To znamená, že s rostlinným mlékem můžeme pracovat stejně jako s tím klasickým. Mléko lze ohřívat a šlehat tak, aby bylo vhodné pro caffé latte, cappuccino nebo flat white. Nesmí se však zahřívat na vysokou teplotu, takže na to musíme pamatovat, až budeme rostlinné mléko šlehat.
  3. Rostlinná mléka jsou skvělá i ve studených nápojích – rostlinná mléka lze využít nejen do teplých nápojů, ale i do studených. Rostlinné mléko je skvělé například ve smoothies, mléčných koktejlech nebo frappé.
  4. Rostlinná mléka neobsahují laktózu – rostlinná mléka neobsahují laktózu, díky tomu jsou pro tělo snáze stravitelné.
  5. Rostlinná mléka mají méně kalorií – rostlinná mléka mají vyšší obsah vody (což je skvělé pro udržení hydratace organismu), tudíž ve většině případů mají i méně tuku než mléko klasické (pozor kromě kokosového mléka).

 

Zdroj:

https:www.tchibo-coffee.co.uk/; https://shop.tchibo-coffee.co.uk/blogs/

*Project Café 2021 https://www.worldcoffeeportal.com/