Jaký kávovar je nejvhodnější pro naše podnikání?

Jak a podle čeho vybrat kávovar do provozu? I kavárenské technologie se neustále vyvíjejí a na trhu tak najdeme kávovary, které se liší v nárocích na rychlost, kapacitu i provozní komfort při přípravě kávy. Vybere si určitě každý jen musíme vědět, co od svého kávovaru očekáváme. Proto je dobře, než se rozhodneme pro ten či onen kávovar, zodpovědět si několik zásadních otázek.

  1. Jaký je/bude můj typ podnikání?
  2. Kolik připravím šálků za den? Jaké množství kávy?
  3. Jak velký mám prostor pro kávovar a přípravu kávy?
  4. Mám proškoleného, šikovného baristu nebo budu raději připravovat kávu pohodlně pomocí stisknutí tlačítka?

Profesionální kávovary jsou vyrobeny z odolnějších materiálů než ty pro domácí využití. Musí vydržet větší zátěž, jsou vybaveny vícero funkcemi, mívají objemnější zásobníky kávy a vody nebo si dokonce samy vodu dočerpají a umí udělat víc šálků kávy najednou. Výhodou jsou také různé praktické doplňky, například ohřívací plocha na šálky, osvětlení atd. Při výběru kávovaru je dobré vzít v úvahu i vzhled. Elegance, hravost, praktičnost, to vše je možné sladit.

Abychom vám s výběrem trochu pomohli, připravili jsme stručný přehled výhod a nevýhod tradičního pákového a automatického kávovaru. A je už pouze na vás, které vlastnosti oceníte a upřednostníte…

Tradiční pákové kávovary

Tradiční pákové kávovary obvykle najdeme v kavárnách, cukrárnách, hotelech a některých restauracích.

Tento typ kávovaru většinou obsluhuje vyškolený barista, který denně připraví velký objem šálků kávy. Kávovar funguje na principu protlačení horké vody skrz upěchované množství namleté kávy v páce, kdy se extrahují všechny lahodné chutě a produkuje se koncentrovaná dávka kávy – espresso. Výhodou pákového kávovaru je, že umožňuje baristovi připravit jakýkoli nápoj na bázi espressa. Kávovar je díky tomu velmi univerzální, protože není omezen pouze předvolenými typy nápojů, ale můžeme s jeho pomocí připravovat kromě tradičních mléčných specialit, jako jsou caffé latte nebo cappuccino i různé kávové koktejly nebo letní či zimní speciality. Vše tady ale záleží na šikovných rukou baristy.

U tradičních pákových kávovarů však musíme počítat s delší časovou přípravou kávy i s pořízením doplňkového vybavení, jako je mlýnek na kávu, tamper, podložka pod tamper, vyklepávací šuplík, štětec, konvička na šlehání mléka atd. Časová i finanční investice se nám však vrátí v každém šálku kvalitně připravené kávy.

Při zvolení pákového kávovaru doporučujeme projít školením na přípravu kávy, abyste svým hostům servírovali vždy jen to nejlepší.

Automatické kávovary

Automatické kávovary připraví kávu jednoduše, pouhým stisknutím tlačítka. Výhodou je tedy snadná manipulace a příprava kávy.

Kávová zrna se melou vždy podle potřeby, takže si můžeme být jisti, že káva je vždy čerstvě namletá. Automatické kávovary mají oddělené zásobníky, které obsahují zrnkovou kávu, horkou čokoládu a někdy i sušené mléko, aby bylo možné vyrobit několik různých typů nápojů. Také nabízejí více velikostí nápojů a můžeme si navolit i intenzitu chuti kávy podle naší preference. Experimentování je ale omezeno pouze na předvolené nápoje.

Kávovary jsou vhodné zejména v podnicích, kde si potřebujeme být jistí konzistentní kvalitou kávy bez vysokých nároků na baristické znalosti obsluhy. Kávovar velmi snadno obslouží jak náš zaměstnanec, tak může fungovat i jako samoobsluha pro naše zákazníky. Automatické kávovary najdeme zejména v kancelářích, na čerpacích stanicích, v maloobchodu, restauracích, bistrech nebo v hotelech.

Jednou ze zajímavých věcí na některých automatických kávovarech je, že mají zabudovanou telemetrii (dálkový přístup). Ta nám poskytuje relevantní data a může i pomoci zvýšit prodej kávy pomocí pravidelné analýzy prodeje.

Zeptali jsme se Michala Hlavičky, Manažera technického servisu. Jaký kávovar byste doporučil do provozovny, kde chtějí podávat kvalitní kávu, ale mít zároveň jednoduchou přípravu?

Automatický kávovar Coffea Intense je ideálním řešením pro provozy, ve kterých je kladen vysoký důraz na rychlost a jednoduchou přípravu kvalitního nápoje. Velkou výhodou tohoto kávovaru je jeho vysoká variabilita a výkon. Je možné na něm nastavit až 54 nápojů (=18 typů ve 3 různých velikostech). Kávovar umožňuje použití zrnkové kávy, instantního kakaového prášku a čerstvého nebo sušeného mléka (dle dohodnuté konfigurace). Největším benefitem tohoto kávovaru je zároveň výjimečný způsob údržby mléčných cest. Ty není nutné čistit chemickou cestou, stačí pouze 1x týdně vyměnit trysku. Jedná se o hygienicky nejbezpečnější, nejrychlejší a nejlevnější způsob údržby. Optimální denní kapacita kávovaru je cca 100 šálků. A výhody? Velký dotykový displej, jednoduchý způsob čištění, variabilita nastavení, tichý chod, 2 mlýnky pro optimální hrubost mletí.