Proč bychom se měli starat o vodní filtr?

Jako milovníci kávy jsme zvyklí hodnotit kvalitu šálku kávy. Má káva správnou chuť? Jsou kávová zrna čerstvá? Jak bylo mléko do kávy našleháno? Ale jedním z nejvíce přehlížených prvků u přípravy kávy je samotná voda.

Voda je většinová složka šálku kávy. Má, proto velký vliv na výslednou chuť. Je tedy smutné, že se sotva kdy zamyslíme nad vodou, ze které kávu připravujeme. Především když neustále řešíme, co dělá kávu dobrou kávou.

Vodní kámen není pouze ve varné konvici nebo v pračce

Kvalitu vody ovlivňuje několik faktorů, tím základním je její tvrdost. Tvrdá voda obsahuje především rozpuštěný hořčík a vápník. Ty se mohou následně usadit uvnitř kávovaru a vytvářet vodní kámen. Měli bychom se mít proto na pozoru, jestliže do kávovaru používáme nefiltrovanou vodu z vodovodního řádu. Nefiltrovaná voda může nepříznivě ovlivnit funkčnost kávovaru a v horším případě způsobit jeho nepoužitelnost.

Kávovar je velmi drahá investice. Pokud ho ale správně používáme, pečujeme o něj a pravidelně čistíme, vydrží nám roky. Proto jednou z důležitých věcí, kterou bychom měli u kávovaru řešit je právě voda a její úprava.

Jak se říká: prevence je lepší než léčba!

Prvním krokem je tedy zjistit, zda jsme v oblasti s tvrdou nebo měkkou vodou. Následně pak můžeme vybrat vhodný vodní filtr pro kávovar. Filtr funguje především jako změkčovač vody (respektive její hodnoty dH).  Díky filtrům jsou z vody odstraněny mechanické nečistoty a uvnitř kávovaru se netvoří usazeniny a vodní kámen. Používáním vodních filtrů a jejich pravidelnou výměnou, snížíme potřebu časově náročné údržby kávovaru, zlepšíme chuť kávy a odstraníme všechny nežádoucí pachy.

Jaká je optimální voda do kávovaru?

Optimální voda do kávovaru by měla mít hodnotu pH 7 (neutrální pH) a 7 dH (německá stupnice tvrdosti vody). Pokud bude hodnota pH vyšší než 8 a hodnota dH vyšší než 7 může dojít zavápnění kávovaru. To způsobí, že káva může být až nepříjemně hořká. Pokud bude naopak hodnota pH nižší než 7 a hodnota dH nižší než 5, zvyšují se korozivní účinky vody na kovové části kávovaru a káva bude kyselejší, než bychom chtěli.

Pro tyto případy jsme připravili tabulku doporučených filtrů pro základní typy kávovarů z našeho portfolia.

Nevnímejme kávovar jen jako pouhou součást vybavení kavárny, restaurace nebo hotelu. Pamatujme, že zákazníci z tohoto zařízení doslova pijí. Z hygienických, zdravotních a bezpečnostních důvodů je tedy velice důležité udržovat kávovar čistý každý den. Jedině, tak můžeme vždy zajistit skvělou kávu.